Pozivno pismo

Poštovane kolege, U jesen ove godine bićemo domaćini najvećeg medicinskog kongresa ikada organizovanog u Srbiji, sa temom dijabetesa kod dece.
Zadovoljstvo je i naša privilegija da Vas pozovemo da prisustvujete ovom istorijskom događaju “2. srpski kongres o šećernoj bolesti kod dece (DEDEKS) – Međunarodni kongres” Bukovička banja Aranđelovac, od 22. do 24. oktobra 2020.
Formalni organizator Kongresa je Specijalna bolnica za rehabilitaciju “Bukovička banja” Aranđelovac, koja slavi 30. godina rada jedinog Odeljenja u Srbiji za produženo lečenje, edukaciju i rehabilitaciju dece obolele od dijabetesa.

Programske aktivnosti će voditi stručnjaci i istaknuti profesori medicinskih nauka iz oblasti endokrinologije i pedijatrije sa odabranih, vodećih institucija iz celog sveta.

Upoznajte neke od ključnih predavača na DEDEKS 2020. u Srbiji:

✓ Prof. Dr George S. Chrousos MD, MACP, Mace, FRCP
Profesor pedijatrije i Emeritus endokrinologije; UNESCO katedra za očuvanje zdravlja omladine; Director Instituta za zdravstvenu zaštitu majke i deteta; Nacionalni Univerzitet u Atini, Medicinski fakultet.

✓ Prof. Dr Jan Lebl, CSC, FCMA
Načelnik Odeljenje za pedijatriju na Karlovom univerzitetu u Pragu, Češka

✓ Prof. Dr John W. Gregori

Profesor pedijatrijske endokrinologije na Medicinskom fakultetu, Cardiff University, UK

✓ Prof. Dr Nebojša Lalić
Predsednik republičke stručne komisije za šećernu bolest Republike Srbije; Dekan Medicinskog Fakulteta u Beogradu; član SANU

✓ Prof. Dr Tadej Battelino
Načelnik Odeljenja pedijatrijske endokrinologije, dijabetes i metabolizam u UMC - Univerzitetska dečija klinika Ljubljana, Slovenija.

Tokom tri dana, najveći eksperti sa evropskih prostora raspravljaće važne teme za metaboličko zdravlje dece:

✓ neonatalni metabolizam ugljenih hidrata;
✓ neonatalni i odojački dijabetes;
✓ dijabetes u toku drugih bolesti (cistične fibroze-na primer);
✓ dijabetesna hipoglikemija i ketacidoza;
✓ o uticaju stresa na razvoj akutnih i hroničnih bolesti;
✓ o uticaju dijabetesa na reprodukciju;
✓ govoriće se i o tranzicionoj medicini, koja je danas, objektivno, nedovoljno dobro razvijena u Evropi.

Sva će predavanja biti simultano prevođena sa engleskog i na engleski, tako da će svi slušaoci biti potpuno ravnopravni– i oni koji ne znaju srpski, i oni koji ne znaju engleski.
DEDEKS 2020. cé takođe sadržati izložbeni deo, na kome cé vodecé kompanije iz oblasti farmakologije prikazati vrhunske proizvode koji su pronašli kliničku prihvacenost́ od posebnog značaja za pružanje kvalitetne nege pacijenata. Apstrakti su dobrodošli i prihvataju se u formatu usmene prezentacije ili poster prezentacije.

Polaznici kongresa imacé priliku da upoznaju svoje kolege iz Evrope, regiona i zemlje tokom formalnih aktivnosti ili neformalnih druženja.
Tokom Kongresa bicé organizovani brojni socijalni događaji: koktel dobrodošlice, kongresna žurka, gala večera, posete znamenitostima i istorijskim lokalitetima u region kao i mogucností da se sagleda tradicionalni način života u Srbiji. Predivna priroda, gostoljubivost domaćina i sjajni predavači učiniće ove dane zaista nezaboravnim.

Posetite našu web stranicu https://bukovickabanja2020.rs za više informacija i dobijanje ažuriranih informacija o DEDEKS 2020. kao i o prethodnom kongresu.

Registrujte se danas i ostvarite popust za ranu kotizaciju koristecí isključivo obrazac za registraciju koja se nalazi u prilogu ovog pisma ili preuzmite obrazac za registraciju sa naše web stranice www.bukovickabanja2020.rs

Za ostala pitanja u vezi registracije pišite na kongres@easytravel.rs & s.parlic@easytravel.rs ili pozovite 018/292-555.

Stoga, ovi prolećni dani u srcu Srbije, u Šumadiji, biće idealna prilika za napredovanje svih onih kojima je (metaboličko) zdravlje deteta važno, ma gde živeli. S poštovanjem,
Prof.dr Saša Živić pedijatar endokrinolog Predsednik Organizacionog odbora Drugog srpskog kongresa o šećernoj bolesti

Uputstvo za pisanje sažetka kao i sve informacije vezene za ovaj značajni skup naći ćete na sajtu https://bukovickabanja2020.rs/