pozivno pismo

Poštovani, U rano proleće 2020. godine, u srcu Srbije, u Aranđelovcu, po drugi put će se naširoko diskutovati na temu dijabetesa melitusa kod dece. I pored nesumnjivo širokog i davnašnjeg interesovanja za ovu temu (Eliott Joslin, Henri Lestradet...) i dalje je lečenje dijabetesa kod dece i mledih po pravilu stručna tabu tema, kojoj se ne retko prilazi dogmatski i sterotipno.

Četrdsetak značajnih istraživača na ovu temu iz cele Evrope, bivše Jugoslavije i Srbije tri dana razgovaraće na ovu temu, pokušavajući da je osvetle iz sasvim drugačijeg ugla (uticaj stresa na nastanak bolesti, uticaj polnih hormona i sekundarnih bolesti na metabolizam šećera) i još od najranijeg uzrasta (govoriće se o metabolizmu glikoze u neonatusa, dijabetesu neonatusa i odojčeta, dece najmladje dobi...).

Bilo bi jako značajno da pedijatri i svi oni koji se bave zdravljem dece na ovim prostorima uzmu učešće u ovom skupu, ne samo kao slušaoci, već i kao aktivni učesnici, iznoseći svoja iskustva. Ciceron je govorio „Usus est optimus magister“ (iskustvo je najbolji učitelj), a mudri Vergilije dodavao „Experientia docet“ (iskustvo poučava).

Podelite svoja znanja i iskustva, ne libeći se starijih i renomiranijih. Ovo je jedan od kongres koji učenike neće razvrstavati po rejtingu, već po stepenu ljubavi prema plemenitoj struci lečenja dece sa dijabetesom melitusom. Svi ste podjednako dragi i sve iščekujemo sa tradicionalnom šumadijskom toplinom i srdačnošću. Za Organizacioni odbor Kongresa:
Prof. dr Saša Živić i prim. dr Milanko Čukanović, mr.sci

Uputstvo za pisanje sažetka kao i sve informacije vezene za ovaj značajni skup naći ćete na sajtu

https://bukovickabanja2020.rs/